jun 20, 2024

Green Box får en TGA

Som första danska tillverkare av prefabricerade badrum i lättviktskonstruktion har Green Box fått ett TGA (Teknisk Godkendelse for Anvendelse, tekniskt godkännande för användning). Det ger en dokumenterad trygghet för badrummens kvalitet och är en garanti för att de uppfyller kraven i de danska byggreglerna.

Green Box-badrummen är uppbyggda kring en innovativ lättviktskonstruktion, och det är tack vare detta som företaget, baserat i Aulum på västra Jylland, nu kan visa upp ett TGA.

Det är ETA-Danmark som står bakom godkännandet av badrummen från Green Box, som har utfärdats på grundval av ett omfattande fullskaletest.

”Vi har precis slutfört det första godkännandet av badrumskabiner för Green Box, som därmed är den första danska tillverkaren av prefabricerade badrum i lättviktskonstruktion som får ett TGA.

En badrumskabin som färdigställs på fabrik och sedan transporteras, förvaras och monteras i den färdiga byggnaden måste bland annat klara hållfasthets-/styvhetstester, men även vattentäthet, ljudisolering och tryckprovning av vattensystemen är en del av de tester man måste klara för att få ett godkännande”, säger Pia Ohrt Thomsen, seniorkonsult på ETA-Danmark.

 

Varför är ett TGA viktig?

Ett TGA för en produkt avser de krav som finns i danska boverkets (Bygningsreglementets) byggregler och det som på danska kallas ”alment teknisk fælleseje”, allmän vedertagna sedvana inom branschen) och dokumenterar att produkten får användas i enlighet med dessa. Det är med andra ord en garanti för att produkten kan användas lagligen i Danmark.

Den danska byggnadsskadefonden kräver att gällande lagstiftning för våtrum följs för att en byggnad ska omfattas av den danska byggskadefondens garanti.

För byggherren innebär godkännandet av badrumskabiner från Green Box därmed en extra säkerhet. Ett TGA innebär att det är tredjepartsverifierat att Green Box-badrum är producerade i enlighet med gällande lagstiftning för våtrum när detta jämförs med den medföljande KS-dokumentationen.

”Därför betyder det mycket för oss att vi nu kan visa upp ett TGA för Green Box-badrum. Det ger nämligen våra kunder en dokumenterad trygghet för kvaliteten på våra prefabricerade badrum. Samtidigt är det en unik konkurrensfördel för oss eftersom vi är den enda danska tillverkaren som har fått godkännande från ETA-Danmark.

Vi är mycket stolta över detta, och det motiverar oss bara ytterligare att behålla vårt starka fokus på kvalitet och dokumentation i alla processer för utveckling och tillverkning av Green Box-badrum”, säger Peer Leth, VD för Green Box.

 

Innovativ konstruktion ger godkännande

Prefabricerade badrum från Green Box är uppbyggda kring en patenterad stålkonstruktion. Golvet är konstruerat av gjutet betonggolv i en varmförzinkad stålprofil och väggarna är byggda av varmförzinkade stålkassetter klädda med fibergips.

Denna konstruktion gör badrummen otroligt starka och stabila och har varit avgörande för resultaten på de hållfasthets- och styvhetstester som har utförts av relevanta experter i samband med ETA-Danmarks testprogram.

Under byggprocessen står prefabricerade badrum ofta i många månader i det öppna råhuset där de riskerar att utsättas för bland annat regn. Den slutna stålkonstruktionen i Green Box-badrummen ger dock optimalt skydd när det gäller vattentäthet – en annan parameter som också ingår i ETA-Danmarks fullskaliga tester.

Den slutna stålkonstruktionen skyddar Green Box-badrummen mot väder och inträngande vatten i konstruktionen, vilket bidrar till att göra dem motståndskraftiga mot byggfukt.

Se TGA för Green Box och läs mer om våra prefabricerade badrum här.

 

Hitta mer information

TGA är ett frivilligt godkännandesystem som förvaltas av ETA-Danmark. Läs mer om systemet och ETA-Danmark här.

Du kan också hitta mer information om regler och anvisningar för våtrum i SBI:s riktlinje 252, närmare bestämt i avsnitt 2.31 om prefabricerade duschkabiner/element.

KONTAKTA OSS

DIN LEVERANTÖR AV PREFABRICERADE BADRUM

VI STÅR REDO ATT GE DIG RÅD

Om du har några frågor eller behöver vägledning är du alltid välkommen att kontakta oss.

Som experter på prefabricerade badrum erbjuder vi kompetent rådgivning som kan hjälpa dig att skapa den bästa badrumslösningen till ditt projekt.

Vi ser fram emot att höra av dig.